واکاوی الگوی رفتاری تردد درون شهری در تبریز نشان میدهد شروع ساعت ترافیک از ساعت ۶:۳۰ صبح بوده و این میزان در ساعت ۷:۳۰ دقیقه به اوج خود میرسد و پس از آن به مرور کاهش مییابد. ساعت ۱۲:۳۰ ظهر دوباره با ترافیک نسبی مواجه میشویم؛ اما اوج ترافیک روزانه از ساعت ۱۶ شروع و در ساعت ۱۸ به بالاترین حد خود میرسد.
به گزارش سازه خبر،ترافیک یکی از معضلات حمل و نقل درون شهری در تبریز است که به عوامل مختلفی از جمله وجود مطب های پزشکان در مسیررهای اصلی تردد، مجتمع های تجاری در حریم معابر اصلی کمبود، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی و یا عدم استقبال مردم از آن، کمبود پارکینگ و قص علیهذا وابسته است. یکی دیگر از این چالش ها در افزایش ترافیک به خصوص در نیمه دوم سال، بازگشایی و فعالیت مدارس است.
داده کاوی یکی از شرکت های تاکسی اینترنتی و بررسی رفتار ترافیکی مسافران در ۱۰ کلانشهر کشور از جمله تبریز، پس از بازگشایی مدارس به نتایج جالبی دست یافته است.
اوج ترافیک چه ساعتی است؟
واکاوی الگوی رفتاری تردد درون شهری در تبریز نشان میدهد شروع ساعت ترافیک از ساعت ۶:۳۰ صبح بوده و این میزان در ساعت ۷:۳۰ دقیقه به اوج خود میرسد و پس از آن به مرور کاهش مییابد. ساعت ۱۲:۳۰ ظهر دوباره با ترافیک نسبی مواجه میشویم؛ اما اوج ترافیک روزانه از ساعت ۱۶ شروع و در ساعت ۱۸ به بالاترین حد خود میرسد. ترافیک عصرگاهی تبریز در ساعت ۲۱ به حالت عادی بازمیگردد.
گراف تردد
به طور معمول شهروندان از شنبه تا چهارشنبه در ابتدا و انتهای ساعات کاری و مدارس با مشکلات ترافیکی مواجه میشوند. به طور کلی، جابهجاییها در این ساعات مختص دو گروه است: گروه اول کارمندان و محصلان هستند که از منزل به محل کار یا تحصیل و بالعکس تردد میکنند و انعطافپذیری کمتری در تغییر ساعات رفتوآمد خود دارند. اما گروه دوم شامل افرادی میشود که انعطاف بیشتری در ساعات انجام سفرهای خود دارند. این گروه با اندکی تغییر در ساعت انجام سفرهایشان میتوانند به خود و همچنین گروه اول کمک بسزایی داشته باشند.
قرار گرفتن ساعت ۱۶ تا ۱۸ در تایم اوج ترافیک، نشان از وجود عوامل دیگری بعلاوه مدارس بوده و آن چیزی نمی تواند باشد جز فعالیت مطب های پزشکی در معابر اصلی همچون چهارراه ۱۷ شهریور، بزرگراه آزادی، کمربندی میانی و جاهای دیگر از این دست.
عوامل راه بندان کدامند؟
سرهنگ جعفری کارشناس راهنمایی و رانندگی در این باره به تبریزبیدار می گوید: وسائط نقلیه شخصی و تک سرنشین یکی از دلایل مهم ترافیک سطح شهر تبریز است؛ ۷۵۰ هزار خودرو در شهر وجود دارد و سالانه ۵۰ هزار خودرو صفر کیلومتر بدون خارج شدن خودروهای فرسوده از چرخه شماره گذاری می شود و به دلیل وجود برخی مشاغل خاص و اداری در مرکز استان، ۵۰ هزار خودرو دیگر از شهرستان های مجاور به تبریز سفر می کنند؛ با تزریق چنین حجم وسائط نقلیه به شهر تبریز باید متوجه ترافیک باشیم.
وی می افزاید: در مجاورت مراکز خرید امکان پارک خودرو وجود ندارد و شهروندان غالبا بدون توجه به فرهنگ ترافیکی مجبور به پارک دوبل می شوند.
این کارشناس راهور با تاکید بر اینکه باید نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی در اولویت باشد، می گوید: این حجم از وسائط نقلیه برای خیابان های شهر تبریز پاسخگو نیست.
وی با اشاره به تاثیر برخی کاربری ها از جمله مجتمع های پزشکی در تشدید ترافیک تبریز می گوید: اگر کاربری ها به صورت اصولی تعریف نشود احداث خیابان، تقاطع غیرهمسطح و اجرای پروژه های عمرانی از بابت ترافیک نتیجه بخش نخواهد بود و اعمال قانون در این موارد از سوی پلیس راهور تاثیر ندارد. کاربری ها در سطح شهر تبریز به صورت اصولی تعریف نشده و متاسفانه شاهد ادامه این روند در خیابان باغشمال، ۱۷شهریور و پاستور جدید هستیم و پلیس راهور با توجه به وجود این موضوعات تلاش می کند حداقل تقاطع های سطح شهر قفل نشود.
سرهنگ جعفری تصریح می کند: بیش ترین ترافیک سطح شهر تبریز بعد از ظهر مربوط به مراکز پزشکی است و اواخر هفته با تعطیل شدن این مراکز ترافیک شهر تبریز کاهش پیدا می کند.
و اما مدارس…
وی در رابطه با تاثیر مدارس غیرانتفاعی در تشدید ترافیک می گوید: در تاسیس این مدارس نظریه ترافیکی پلیس راهور اتخاذ نمی شود و مجوز آنها بدون استعلام ترافیکی پلیس راهور صادر می شود. یک مدرسه غیرانتفاعی که بیش از ۱۰۰ نفر دانش آموز دارد و با توجه به کمبود و مشکل سرویس مدارس، اغلب اولیا با خودروی شخصی دانش آموزان را به مدارس منتقل می کنند و این موضوع در ترافیک سطح شهر تبریز تاثیر دارد.
روز گذشته امام جمعه تبریز نیز از تریبون فریضه عبادی سیاسی جمعه با انتقاد از وضعیت ترافیکی تبریز گفت: دیشب بنده میخواستم به مجلس ختم بروم که یکی در مسجد سید حمزه بود و یکی هم مراسم ختم مادر شهید محمدنژاد در خیابان مارالان بود ولی هر چه قدر تلاش کردیم نشد؛ یعنی دوساعت در خیابان شمس تبریزی و دارایی معطل ترافیک بودیم.
حجت الاسلام و المسلمین آل هاشم افزود: در سالهای اخیر افزایش میزان تردد و نواقص زیرساختی باعث مشکل ترافیک عمده در تبریز شده است و البته بازگشایی مدارس ترافیک را به گره ناگشودنی تبدیل کرده است.
وی با تاکید بر بازنگری در سیاست گذاری ترافیک شهری تصریح کرد: اجازه ندهیم بخشی از زمان مردم در ترافیک بگذرد.
الهه مهدوی
دیدگاهتان را بنویسید