« مهدی جمالوندی» مدیر شعب بانک مسکن آذربایجان شرقی میهمان تحریریه پایگاه ” سازه خبر ” نخستین و پربازدیدترین رسانه حوزه شهر ، راه و ساختمان شمالغرب کشور بود و از نزدیک با روند فعالیت های این رسانه تخصصی دیجیتال آشنا شد و با خبرنگاران « سازه خبر» پیرامون عملکرد بانک مسکن در سطح استان به گفتگو پرداخت.
به گزارش سازه خبر، مدیر شعب بانک مسکن آذربایجان شرقی در ابتدای گفتگوی اختصاصی خود با سازه خبر در خصوص روند اجرای نهضت ملی مسکن در استان اظهار داشت : در راستای اجرای نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی عقب ماندگی هایی طی سال های گذشته وجود داشت، زمانیکه در سال ۱۴۰۲ مسئولیت شعب استان را در بانک مسکن قبول کردم حدود ۸٫۵ الی ۹ هزار واحد منجر به عقد قرارداد برای اعطای تسهیلات شده بود که طی حدودا یک سال این رقم به ۲۱ هزار قراردادرسیده است.
وی در مورد دلایل روند کند اعطای تسهیلات نهضت ملی مسکن نیز گفت:در این راستا مشکل اینست که مسئولین در استان سراغ پول راحت رفته اند یعنی بانک ها ! بارها گفته ام که پول بانکها پول پرهزینه ایی است و این تفکر که باید بانکها تامین کننده تمامی هزینه ها باشند اشتباه است بلکه باید مردم به عنوان مشارکت کنندگان اصلی وارد میدان شوند و هر زمان که کمبودی احساس شد بانکها وارد عمل شوند که البته این رویه نیز مکانیزم و روش های خاص خود را دارد اما باید تاکید کنم که اینگونه احداث مسکن را در استان زنجان طی سالیان گذشته عملیاتی نمودیم حدود ۵۰ درصد پروژه های در دست اقدام را با کمترین سود دوران مشارکت تحویل مردم دادیم، با این کار هم تامین مالی به موقع صورت گرفت، هم پول بانک زودتر بازگشت و اقتصاد هم به گردش افتاد.
جمالوندی تاکید کرد: برای به نتیجه رسیدن پروژه های احداث مسکن همچون نهضت ملی مسکن باید اطلاع رسانی درست و مناسب به مردم انجام شود و از ظرفیت رسانه ها در این راستا بهره برده شود مسئولان نباید بین خود، مردم و رسانه ها فاصله ایجاد کنند کم کردن این فاصله ها منجر به مشارکت همگانی در راستای اجرای بهتر و سریعتر پروژه ها می شود.
مدیر شعب بانک مسکن آذربایجان شرقی افزود: علاوه بر این موارد باید برای اجرای پروژه های ساخت مسکن از پیمانکاران بزرگ استفاده شود و دولت ناظر بر عملکردها باشد نه اینکه سیستم دولتی وارد کار اجرا شود. دولت باید راهبری و نظارت بر عملکردها را عهده دار شود و به عنوان پیمانکار و سازنده فعالیت نکند و مردم و سازندگان را به مشارکت دعوت کند و مردم در صورتی همکاری میکنند که مطمئن شوند دولت یا مسئولین این کار را حتما انجام میدهند.
جمالوندی در خصوص وضعیت کنونی پروژه های نهضت ملی در سطح استان آذربایجان شرقی اظهار داشت: متوسط پیشرفت پروژه های نهضت ملی مسکن که توسط بانک مسکن تامین اعتبار شده است حدود ۶۲ درصد می باشد و تاکنون ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در این راستا در سطح استان پرداخت شده است و در حال حاضر برای پروژه های بالای ۸۰ درصد پیشرفت تمرکز بیشتری برای اعطای تسهیلات و اتمام پروژه گذاشته ایم و البته بدین معنا نیست که سایر پروژه ها رها شوند بلکه تامین آنها نیز صورت خواهد گرفت ولی در حال حاضر بر آن هسیتم تا حدود ۶ هزار واحد مسکونی را سریعا به اتمام برسانیم و تحویل متقاضیان دهیم، و پس از آن ۶ هزار واحد بعدی را تکمیل و تحویل نماییم.
مدیر شعب بانک مسکن آذربایجان شرقی اضافه کرد: ظرفیت این استان در نهضت ملی مسکن ۷۰هزار واحد است که برای ۵۰ هزار واحد آن قرارداد اعطای تسهیلات منعقد شده است که ۲۱ هزار قرارداد آن متعلق به بانک مسکن در آذربایجان شرقی است.
جمالوندی در بخش دیگری از گفتگوی اختصاصی خود با سازه خبر در مورد طرح نهضت ملی و مسکن و آینده این طرح گفت: بطور کلی در خصوص نهضت ملی مسکن باید تصمیم گیری های جدیدی صورت بگیرد و توسط دولت چهاردهم این طرح به روز رسانی شود. در مورد سیاستهای کنترل جمعیت نگاه بلند مدت نداریم ما باید نگاه حداقل ۵۰ساله داشته باشیم. طبق اخبار رسمی۹۰۰هزار واحد خالی در کشورهست. آنهم برای افراد دارای پنج واحد به بالا در حالی که کل نیاز کشور اینقدر نیست. رسما اعلام میشود در استان ۱۹۲هزار واحد خالی هست در حالی که ما برای تامین ۷۰ هزارواحد مسکونی دچار مشکل هستیم. تا وقتی مشکل احتکار مسکن در کشور وجود دارد تولید مسکن بی فایده است، متاسفانه احتکار در کشورمان تبدیل به فرهنگ شده است.
وی در خصوص اعتبارات بانکی در آذربایجان شرقی گفت: ۲۳۰همت سهم کل استان است که از این رقم ۲۰۰ همت تسهیلات به مردم پرداخت شده که سهم بانک مسکن از این میزان اعتبار ۲۷ همت است . این درحالی است که فقط ۴ درصد منابع استان در اختیار بانک مسکن بوده که با این حال ۳ برابر تسهیلات پرداخت نموده ایم روی هم رفته ۵۸ درصد تسهیلات پرداخت شده در حوزه صنعت ساختمان آذربایجان شرقی توسط بانک مسکن پرداخت شده است به جرات می توان بگویم اگر بانک مسکن منابعی مانند سایر بانکها در اختیار داشت میتوانست کل استان را ازلحاظ نهضت ملی مسکن وسرمایه در گردش و یا لاکچری سازی مسکن تحت پوشش قرار دهد یا طرحهای کلی انجام دهد یا شرکت سرمایه گذاری مسکن را فعال کند تا بدون نگاه سود آوری ساخت و ساز کند چون مسکن سازهای خصوصی نگاه توسعه ایی ندارند شرکت سرمایه گذاری مسکن یک امکانی هست که میتواند نگاه توسعه ایی داشته باشد. مثلا پروژه آسمان تبریز را در سال های گذشته در منطقه ای از تبریزاحداث کرده است که قبلا کسی آنجا ساکن نبود و الان جزو بهترین مناطق تبریز است یا پروژه ناویا را در مکانی اجرا کردیم که باعث رونق ساخت و ساز و ارتقا فرهنگ شده است.
مدیر شعب بانک مسکن آذربایجان شرقی در پاسخ به این سوال که چه راهکاری می تواند برای مسکن سازی در کشور مناسب باشد؟ اظهار داشت: برای ساخت مسکن فعلا در سطح کشوردو نوع طرح وجود دارد که یکی نهضت ملی مسکن است و دیگری از محل تسهیلات تبصره۱۸ که برای بافت فرسوده اعطا می شود. مزیت طرح نهضت ملی مسکن اینست که میزان وام و مدت بازپرداختش خوب است اما نرخ سودش بالاست، طرح تبصره ۱۸ هم زمان ومبلغش کم بوده اما ازسود کمتری برخوردار است. پیشنهادم تلفیقی از این دو طرح است یعنی مزیتهای هردو طرح را در هم ادغام ویک پکیچ نو و کامل بدست بیاوریم تسهیلاتی با عدد خوب ، بلند مدت و نرخ بلند مدت که باز پرداخت آن برای مردم مقدور باشد. از سوی دیگر باید طرح ها بگونه ای برنامه ریزی شوند که اولویت احداث مسکن در بافت های فرسوده که دارای زیرساخت های لازم هستند باشد نه در زمین هایی که از هیچ زیرساختی برخوردار نیستند! با تحقق این امرهم بافت فرسوده اصلاح میشود و هم سطح فرهنگ و امنیت و فرزند آوری بالا میرود، با این طرح ها می توان طی ۲ سال بافت های فرسوده را نوسازی کرد و از سوی دیگر برای فاقدین مسکن هم خانه ساخت اگر نیاز برطرف نشد میشود باوجود این همه زمین ، برای دهک های یک الی سه در سایر زمین ها خانه سازی کرد و از طرح اجاره به شرط تملیک استفاده نمود.
وی افزود: باز آفرینی بافت فرسوده شهری بهترین گزینه برای قشر کارمند وسایر اقشاری است که قدرت بازپرداخت خوبی دارند بواقع این طرح ها رویایی نبوده و قابل اجرا هستند و کم زحمت ترین کاری می باشند که میشود انجام داد چون باعث کاهش تصدی گری دولت میشود. با در نظر گرفتن آپشن کاهش مالیات روی بافت فرسوده و تسهیل گری در صدور پروانه و پرداخت وام و… پیمانکار خودش قادر به تجمیع و ساخت ملک میباشد و دولت فقط نقش نظارتی دارد . اما احساس ما همیشه این بوده که اگر در کارها دخالت نداشته باشیم قدرت دولت کم میشود در صورتی که قدرت در نظارت است نه دخالت مستقیم ودرگیری با ارباب رجوع. مقام معظم رهبری اصل۴۴ قانون اساسی را به همین جهت ابلاغ نمودند و این فرصت و پنجره طلایی بود که باید از آن استفاده میشد اما آنطور که باید عملیاتی نشد.
چمالوندی در پایان تاکید کرد: برای حل مسئله مسکن و بازسازی بافت های فرسوده باید سیستمی عمل کرد باید همه پای کار بیایندفقط وظیفه بانک مسکن نیست نهادهایی مانند شهرداری، راه و شهرسازی، شورای شهر و.. .باید همکاری کنند و طبق یک برنامه زمان بندی دقیق عمل کرد و پیش رفت.
تهیه و تنظیم: پایگاه سازه خبر
دیدگاهتان را بنویسید